Komitélovens regler gælder forskning, der påbegyndes efter lovens ikrafttræden den 15. juni 2020.
Et SDV-projekt betragtes for påbegyndt, når forskeren indsamler (allerede genererede/skabte) sensitive, bioinformatiske data og behandler disse til brug for et konkret projekt.
Det betyder, at hvis man efter 15. juni 2020 ønsker at anvende allerede genererede genomdata eller billeddata til et nyt forskningsprojekt, skal det anmeldes som et selvstændigt sundhedsdatavidenskabeligt projekt (SDV-projekt) til NVK.
Såfremt der er tale om undersøgelse af nye forskningsspørgsmål i et igangværende projekt, skal der anmeldes et tillæg til den kompetente komité, der har godkendt hovedprojektet. Denne komité må vurdere, om at der tale om et tillæg, der kan rummes under den eksisterende godkendelse, eller der skal anmeldes et selvstændigt SDV-projekt (til NVK).
Er godkendelsen for et projekt udløbet, men ønsker man efter 15. juni 2020 at undersøge nye forskningsspørgsmål på de allerede genererede data, skal dette anmeldes som et selvstændigt SDV-projekt til NVK.
Ovenstående gælder også i forhold til de såkaldte paraplyprotokoller, som ifølge tidligere praksis i komitésystemet er godkendt med en bred, løsere ramme, og hvor der typisk skulle anmelde tillægsprotokoller eller delprojekter under rammen. Nye delprojekter eller analyser af endnu ikke kortlagte forskningsområder skal anmeldes som et tillæg, såfremt der er tale om et igangværende projekt, og den kompetente komite skal vurdere, om tillægget kan rummes under en eksisterende godkendelse, eller om der skal anmeldes et nyt SDV-projekt (til NVK), jf. ovenfor. Såfremt der er tale om et afsluttet projekt, hvor man efter 15. juni 2020 ønsker at igangsætte nye delprojekter eller stille nye forskningsspørgsmål, skal der foretages en anmeldelse som selvstændigt SDV-projekt (til NVK). Dette vil fx gælde for igangsættelse af nye ph.d. projekter eller delanalyser af endnu ikke kortlagte forskningsspørgsmål/områder med anvendelse af de allerede generede genom- eller billeddata.