Hypotesegenererende projekter med omfattende datasæt rummer ofte en mulighed for, at der opstår sekundære væsentlige helbredsmæssige oplysninger i forbindelse med projektet.
Væsentlige helbredsmæssige sekundære fund er oplysninger, der fremkommer i et projekt uden at være omfattet af projektets formål, om at forsøgspersonen uventet lider af eller med sikkerhed eller stor sandsynlighed er disponeret for at få en livstruende eller klart alvorlig sygdom, som kan behandles, forebygges eller lindres.
Det er i den sammenhæng værd at bemærke, at tilbagemelding kan være et stort gode for deltagere, ligesom manglende tilbagemelding kan risikere at gøre skade på tilliden til forskere, hvis det senere skulle vise sig, at der var noget at melde tilbage. Omvendt kan tilbagemelding også skabe unødig bekymring eller udgøre en belastning for sundhedsvæsenet, der skal samle op på de oplysninger, der er blevet meldt tilbage. Det skal derfor sikres, at eventuel tilbagemelding håndteres i overensstemmelse med regler i tilbagemeldingsbekendtgørelsen[1] samt fastsatte etiske principper. Såfremt det vurderes, at der er overvejende mulighed for fremkomst af væsentlige sekundære helbredsmæssige fund i det hypotesegenererende projekt skal forskeren beskrive sammensætningen af en sagkyndig komité, som skal oprettes ved fremkomst af sådanne fund.
Tilbagemeldingsbekendtgørelsens udgangspunkt er, at der alene meldes alvorlige sekundære helbredsmæssige fund tilbage, hvor
- sygdommen eller sygdomsdispositionen i væsentlig grad kan forebygges, behandles eller lindres,
- sygdommen eller sygdomsdispositionen har væsentlig betydning for forsøgspersonen eller forskningsdeltageren,
- fundets kliniske validitet, og
- metoden til påvisning af fundet er sikker.
Den sagkyndige komité skal derfor bestå af en autoriseret sundhedsperson inden for sygdomsområdet, der forskes i, og skal derudover bestå af medlemmer, der besidder den nødvendige ekspertise til at vurdere de nævnte 4 betingelser.
Det er forskerens ansvar at sikre sig, at der ikke sker tilbagemelding om sekundære fund til forsøgspersonen, hvis denne har frabedt sig tilbagemelding.