Vejledningen beskriver de generelle regler om samtykke, som er fælles for alle typer af forsøg og de særlige regler, når forsøgspersonen er mindreårig eller voksen uden handleevne samt når forsøgspersonen er i en situation, hvor der kan være et pres for at afgive samtykke. Samtykket skal foreligge før forsøget sættes i værk.
Herefter beskrives reglerne i de helt ekstraordinære tilfælde, hvor samtykket undtagelsesvis kan indhentes efterfølgende, dvs. ved forskning i akutte situationer samt de situationer, hvor der vil kunne søges om dispensation fra at indhente samtykke til forskning i biologisk materiale, som allerede er udtaget fra personer.
Afslutningsvis beskrives kravene til opdatering af samtykket og til opbevaring af dokumentationen for, at informeret eller stedfortrædende samtykket er afgivet.
1.1 Generelt om samtykke i sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter
Sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter kan omfatte forsøgspersoner, hvis de har afgivet et frivilligt informeret samtykke forud for deltagelsen (komitélovens § 3).
Hvis der udtages biologisk materiale, som opbevares i forsøget, dvs. i en forskningsbiobank, skal der også foreligge et frivilligt informeret samtykke hertil (komitélovens § 6).
Hvis forsøgspersonen er under 18 år eller er en voksen uden handleevne skal samtykket modtages af en stedfortræder (komitélovens § 4).
Samtykket er en beslutning, om at indgå i forsøget som forsøgspersonen eller stedfortræderne træffer af egen fri vilje (komitélovens § 2, nr. 13 og 14.
Samtykket kan på et hvilket som helst tidspunkt trækkes tilbage. Der kan i så fald stadig indgå de personoplysninger og data i forsøget, som allerede er indhentet. (komitélovens § 3, stk. 4).
Samtykket indebærer, at forsøgsansvarlig og en evt. sponsor har adgang til at indhente oplysninger i patientjournalen, som er relevante og nødvendige for at føre kvalitetskontrol af forsøget (komitéloven § 3, stk. 3).
1.2 Samtykket skal være skriftligt
Samtykket skal være skriftligt, dateret og underskrevet af forsøgspersonen eller evt. stedfortrædere og den informerende person (komitélovens § 2 nr.13 og 14. Det skal som hovedregel være forudgående, dvs. at det skal foreligge før forsøget sættes i værk. Det kan være i papirform eller i digital form med digital signatur samt et sikkerhedsniveau, der svarer til OCES-standarden, eksempelvis MitID. Der kan også anvendes underskrift ved brug af tablets.
Standardsamtykkeerklæringerne S1-S2 kan anvendes, hvis der ikke udtages og opbevares biologisk materiale. Når der udtages biologisk materiale til opbevaring i en forskningsbiobank, kan S3-S4 anvendes. Hvis forsøgspersonen har handleevne, men fysiske handicaps, som gør, at underskrift ikke er mulig, kan der gives fuldmagt til, at en anden underskriver samtykkeerklæringen (se også Spørgsmål og svar).
Hvis egen samtykkeerklæring udarbejdes, skal den indeholde de samme punkter, som angivet i den for forsøget relevante standardsamtykkeerklæring.
Den informerende person skal skrive under på, at skriftlig information er udleveret til forsøgspersonen, og mundtlig information har fundet sted.
På samtykkeerklæringen bør der gives mulighed for:
- at frabede sig at blive kontaktet om alvorlige helbredsfund
- at ønske at kende projektets resultat og/eller konsekvenser for forsøgspersonen.
De originale samtykkeerklæringer skal opbevares af den forsøgsansvarlige. Hvis forsøgspersonen beder om det, skal der udleveres en kopi af den underskrevne samtykkeerklæring (anmeldelsesbekendtgørelsens § 17, stk. 2).
1.3 Samtykket skal være informeret
Forsøgspersonen og stedfortræderen skal inden samtykket have fyldestgørende information om forsøgets art, betydning, rækkevidde og risici både mundtligt og skriftligt (anmeldelsesbekendtgørelsens §§ 11-13). De indholdsmæssige krav til informationen fremgår af forskervejledningen.
Den forsøgsansvarlige kan selv informere forsøgspersonen eller stedfortræderne, eller opgaven kan delegeres til en anden person. Ansvaret for, at informationen er fyldestgørende, påhviler altid den forsøgsansvarlige (anmeldelsesbekendtgørelsens § 16 stk. 3).
Den eller de personer, som informationsopgaven delegeres til, skal være direkte tilknyttet forsøget og have faglige forudsætninger for at informere om forsøget. Det er den forsøgsansvarliges ansvar at sikre dette.
1.4 Den informerende persons pligter
Den informerende person eller den forsøgsansvarlige skal attestere på samtykkeerklæringen, at skriftlig information er udleveret til forsøgspersonen eller stedfortræderen, samt at mundtlig information har fundet sted (anmeldelsesbekendtgørelsens § 17, stk. 2).
Hvis forsøgspersonen eller stedfortræderen beder om det, skal den informerende person eller den forsøgsansvarlige udlevere en kopi af den underskrevne og attesterede samtykkeerklæring (anmeldelsesbekendtgørelsens § 17 stk. 2).
1.4.1 Der skal tilbydes betænkningstid
Samtykket skal modtages snarest efter, at informationen er givet. Det skal dog understreges, at deltagerne altid skal tilbydes betænkningstid. Deltagere, der efter tilbudt betænkningstid selv ønsker det, kan afgive samtykke i forbindelse med informationsmødet.
Hvor lang betænkningstiden skal være afhænger af det konkrete forsøg. Som hovedregel bør betænkningstiden minimum være 24 timer. Komiteen kan dog efter en konkret vurdering godkende kortere betænkningstid.
Når det søges om kortere betænkningstid, skal det i protokollen konkret begrundes, hvorfor det ikke er muligt at gennemføre forsøget, medmindre der godkendes en kortere betænkningstid. Det skal også oplyses, hvilken betænkningstid, der så kan tilbydes i stedet. Komiteen lægger afgørende vægt på, at der er tale om behandlingsmæssige årsager.
1.4.2 Aftalen om at delegere informationsopgaven skal være skriftlig
Hvis en anden end den forsøgsansvarlige informerer forsøgspersonen eller stedfortræderen, skal der foreligge en skriftlig aftale på forsøgsstedet mellem den forsøgsansvarlige og den, der giver informationen (anmeldelsesbekendtgørelsen § 16, stk. 3).
Aftalen skal beskrive:
- hvem der giver information og modtager samtykke, samt
- hvem der skriver under på, at mundtlig information har fundet sted og skriftlig information er udleveret til forsøgspersonen.
1.4.3 Hvis der kommer nye oplysninger frem om forsøgspersonen i forsøget
Hvis der under forsøget kommer nye væsentlige helbredsoplysninger frem om den enkelte forsøgsperson skal forsøgspersonen informeres om dette samt om de praktiske konsekvenser, medmindre forsøgspersoner har frabedt sig information. Der kan være tale om oplysninger, der vedrører forsøgets formål. Det kan også være oplysninger uden for forsøgets formål, dvs. tilfældige fund.
Hvis forsøgspersonen på forhånd har frabedt sig at blive informeret om oplysninger, der opstår under forsøget, kan der ikke gives information om dette.
I forsøg med omfattende kortlægning af den humane arvemasse er der særlige krav til information om retten til ikke viden. Se Vejledning om genomforskning og forskning i sensitive bioinformatiske data.
I alle forsøg, hvor der er en overvejende risiko for væsentlige helbredsmæssige sekundære fund, skal forsøgspersonen skriftligt tage stilling til, om forsøgspersonen ønsker tilbagemelding om væsentlige helbredsmæssige sekundære fund. Se anmeldelsesbekendtgørelsen § 15, stk. 3.